Hoe zet je een pot thee

Je hebt een paar ingrediënten, een pot en een thee-ei, lepel of een theefilterzakje nodig.

Het water

Allereerst het water, dat bepaalt mede de smaak van jouw kopje thee. Het Nederlandse leidingwater is heel erg goed van kwaliteit, maar soms te hard voor een lekkere kop thee. Als dat bij jou het geval is, kies dan voor water uit de fles.

Het water moet voor verschillende theesoorten een iets andere temperatuur hebben. Voor zwarte thee 95- 100 graden, voor witte en groene thee 75-80 graden. Of je het water laat doorkoken is een keuze.  Bij zacht water verdwijnt het zuurstof uit het water en dat gaat ten koste van de smaak. Maar als er veel kalk in het water zit verdwijnt dat juist door het water goed te laten koken. Kijk dus hoe het water in jouw buurt is. Je vindt op deze pagina (https://www.waterhardheid.nl/lijst-waterhardheden-in-nederland)  de hardheid van het water in jouw woonplaats. In Hilversum is het water tamelijk hard.

Schenk het hete water op de thee en laat minstens 3 minuten trekken.

De thee

kwalitatief goede koop je uiteraard bij C’est Bon. Neem losse thee voor een intensere smaak, zakjes thee voor het gemak.

De hoeveelheid thee voor een pot of kop is ook een kwestie van smaak. Hou je van een sterke kop of juist wat slapper. Liever kies je voor minder thee die je langer laat trekken, wat dan komen er meer anti-oxidanten vrij en die zijn weer goed voor je gezondheid.

Pot of glas

Heb je veel dorst of ben je met een aantal mensen, kies dan voor een pot waar je de thee in zet. Een pot van glas, porselein of aardewerk heeft de voorkeur omdat een metalen de smaak kan beïnvloeden. Ben je alleen, zet dan thee in een glas. Er zijn van allerlei knijpers en kleine zakjes voor één kop.

De theepot hou je warm door een theelichtje of een ouderwetse theemuts.

Suiker of melk

Suiker, honing of een zoetje? Melk? Dat is allemaal een kwestie van smaak. Melk maakt de thee milder van smaak, dat werkt goed als de thee iets te sterk gezet is.

Not my cup of tea?

Lust je geen thee? Dan ben je waarschijnlijk een koffieliefhebber. Kijk hier hoe je een lekker bakkie koffie  maakt.

Hoe maak ik koffie

5 jaar C’est Bon op de Gijsbrecht